“Merk Partnership” op LinkedIn: Transparantie in betaalde Content

 

LinkedIn heeft de functie "Merk Partnership" uitgerold, want Ook op LinkedIn geldt dat je altijd duidelijk moet zijn wanneer er sprake is van reclame in je post. Deze wettelijke verplichting valt onder de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing. In dit artikel ga ik dieper in op Betaald Partnerschap, waar staat het en hoe stel je het in.

Wat is Merk Partnership?

Merk Partnership op LinkedIn is een functionaliteit die gebruikers in staat stelt om aan te geven wanneer een post gesponsorde inhoud bevat. Het doel hiervan is om volledige transparantie te bieden aan je volgers/connecties, zodat ze begrijpen dat de inhoud in de post is gemaakt in samenwerking met een merk of bedrijf en betaald is. Betaald in de vorm van geld of natura (producten/dienst). Een gesponsorde inhoud is dus wat anders dan een advertentie op LinkedIn.

 

Instellen van Merk Partnership: Hoe Doe Je Dat?

Wanneer je een nieuwe post maakt op LinkedIn, kun je tijdens het bewerkingsproces een optie selecteren om aan te geven dat het om een betaalde samenwerking gaat. Deze optie bevindt zich onder het driehoekje bovenin, tik daarop en je ziet een pop-up verschijnen. Zie onderstaande afbeelding. Door het schuifje aan te zetten (op groen), geef je aan dat de inhoud in de post een gesponsorde samenwerking betreft.

 

Volledige transparantie, zodat reclame herkenbaar is als reclame

 

Het is wel belangrijk op te weten dat op dit moment de Merk Partnership-optie niet beschikbaar is voor berichten die je in LinkedIn Groepen plaatst. Dus, als je een actieve groepsposter bent, moet je nog steeds handmatig transparantie bieden over gesponsorde inhoud door het duidelijk te vermelden in je post. Dat doe je in je tekst of bijvoorbeeld met de inzet van hashtags zoals #spon #adv. Verderop in dit artikel vertel ik daar meer over.


Waarom Is Transparantie belangrijk?

Transparantie in gesponsorde inhoud is van cruciaal belang in de wereld van sociale media. Wanneer influencers of individuen gesponsorde producten of diensten aanbevelen zonder duidelijk te maken dat ze daarvoor zijn betaald, kan dit leiden tot misleiding van je volgers/connecties. Door de Merk Partnership-optie te gebruiken, creëer je een eerlijke omgeving waarin je connecties en volgers begrijpen dat de inhoud gesponsord is. Op TV zie je bijvoorbeeld bij een film staan: deze film bevat product placement.


Taggen en Mention in het bericht

In een gesponsorde post moet het voor de lezer duidelijk zijn met wie je de betaalde samenwerking hebt (dit moet volgens de Nederlandse wetgeving), bijvoorbeeld door de persoon te taggen (of een mention @naam). Echter heb ik gemerkt dat in mijn geval, de getagde persoon op LinkedIn geen automatische melding van de Merk Partnership-status kreeg. Dus wel van de tag, maar niet van de Merk Partnership.

 

Julien Wettstein van LinkedIn gaf deze reactie, zie afbeelding.

Dit betekent dat hoewel je duidelijk aangeeft dat het om een gesponsorde samenwerking gaat, er wat mij betreft toch ook iets meer duidelijkheid mag zijn naar de getagde persoon. Via deze link lees je wat het verschil is tussen taggen en mention.

Verplichtingen vanuit de Reclamecode

In veel landen, waaronder Nederland, moeten influencers, creators en contentmakers duidelijk en opvallend aangeven dat een bepaalde post of inhoud gesponsord is. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van labels, of door hashtags zoals "#adv", "#spon", "#gesponsord", "#betaaldepartner", "betaalde samenwerking", enzovoort. Via deze link lees je meer over hashtags op LinkedIn.

 

Gesponsorde content onderscheidt zich van advertenties door het Merk Partnership Label

 

Het doel is om de relatie tussen de contentmaker en de adverteerder bekend te maken aan de kijker, in dit geval je LinkedIn connecties/volgers. Via deze link lees je meer over de wettelijke verplichtingen voor creators en influencers.


Plaatsing en Zichtbaarheid: Duidelijkheid in Gesponsorde Inhoud

De disclosure of melding van de gesponsorde aard van de inhoud moet op een duidelijke en prominente plaats worden geplaatst, zodat het publiek het gemakkelijk kan zien en begrijpen. Het verstoppen van deze informatie of het gebruik van vage termen kan als misleiding worden beschouwd.

Goed dus dat LinkedIn deze functie heeft uitgerold en daarmee is er een vaste plek om gesponsorde content aan te geven. Nogmaals: dit is iets anders dan adverteren op LinkedIn, want bij advertenties staat er sowieso altijd in kleine letters ‘Gepromoot’ bij. Zie onderstaande afbeeldingen het verschil tussen Merk Partnership en een Advertentie.

Betaalde content (Merk Partnership)

Advertentie (Gepromoot)

LinkedIn's Merk Partnership-functie is een stap in de goede richting als het gaat om transparantie in gesponsorde inhoud. Door gebruikers de mogelijkheid te bieden om aan te geven dat een post een betaalde samenwerking betreft, bevordert LinkedIn eerlijkheid en openheid op het platform. Maar eerlijk gezegd ben ik benieuwd of deze functie ook daadwerkelijk ingezet wordt bij betaalde berichten. Reclame moet herkenbaar zijn als reclame!


Hulp nodig bij je LinkedIn Marketing? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • LinkedIn Marketing - Training en Advies

  • Spreker op Business Events

 


DOWNLOAD nu DE GRATIS CHECKLIST


MELD JE AAN EN ONTVANG:

  1. Direct toegang tot de gratis checklist Succesvol Op LinkedIn

  2. Praktische LinkedIn & Marketing tips per e-mail

  3. Korting op e-books, trainingen en evenementen

 

Je gegevens zijn veilig, afmelden kan altijd. Lees hier de privacy policy.


Je las een artikel van Social Monday

Interesse in Marketing en LinkedIn advies? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.