Haal meer uit je LinkedIn Profiel: optimalisatie in 9 Stappen

 

LinkedIn is dé plek om je netwerk uit te breiden en je business te laten groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat je profiel eruit springt en je de juiste mensen aantrekt? In dit artikel optimaliseer je in 9 stappen je LinkedIn profiel voor maximaal resultaat.

Stap 1: Een Professionele Profielfoto en omslagfoto

Je profielfoto is de eerste indruk die je maakt. Kies een foto waarop je ‘vriendelijk en professioneel’ kijkt. Zorg ervoor dat je gezicht goed zichtbaar is en dat je gekleed bent zoals je zou verschijnen op een zakelijke bijeenkomst. Een glimlach doet wonderen! Mensen willen graag weten met wie ze te maken hebben, en een goede foto helpt vertrouwen op te bouwen.



Realiseer je dat de meeste LinkedInners via smartphone kijken. Op je smartphone is de profielfoto in de tijdlijn slechts een paar millimeter groot. Met een duidelijke profielfoto ben je ook dan goed herkenbaar. Zet je profielfoto op ‘Openbaar’ want dan zien ook LinkedInners buiten je connecties je gezicht bij je naam. Klik op je profielfoto > iedereen.

 
 

Je omslagfoto, oftewel je banner is een communicatiemiddel. Zie het als een banner langs de snelweg. Een banner met een duidelijke boodschap en evt. een Call To Action die mensen aanzet tot actie. Bijvoorbeeld het inschrijven voor de nieuwsbrief. Wissel zo nu en dan je banner, bijvoorbeeld wanneer je een opkomend event hebt, of maak een corporate banner voor alle medewerkers.

Meer dan 80% van de B2B bedrijven, oriënteert zich online voordat zij zaken doen met een bedrijf. Veelal vindt de oriëntatie op LinkedIn plaats, o.a. door het bezoeken van je profiel. De banner is dus van cruciaal belang. De achtergrondfoto maak je met behulp van Canva.com, of met de Designer tool van LinkedIn die binnenkort wordt geïntegreerd.

 

Omslagfoto met Call To Action

 

 

Voordelen:

  • Maakt een positieve eerste indruk

  • Helpt mensen je te herkennen bij netwerkevenementen

  • Toont professionaliteit en betrouwbaarheid



Stap 2: Claim Je Eigen Aangepaste URL

Een aangepaste URL maakt je profiel gemakkelijk te delen en te vinden. Ga naar je profielinstellingen (>IK>Openbaar Profiel En URL Bewerken) en pas de URL aan naar iets als "linkedin.com/in/jouwnaam". Dit maakt je profiel makkelijker te onthouden en professioneler.


Claim je persoonlijke LinkedIn URL voor een professionele uitstraling


Met een aangepaste URL ben je sneller vindbaar in de zoekresultaten van LinkedIn. Maar ook in Google sta je met je LinkedIn Profiel hoog in de zoekresultaten. Je ziet zelfs dat Google My Business het LinkedIn icoontje naar je LinkedIn profiel plaatst.

 
 

Voordelen:

  • Makkelijk te delen in e-mails

  • Beter vindbaar in zoekmachine van Google

  • Sneller vindbaar in de zoekmachine van LinkedIn

Stap 3: Een Professionele Headline/Kopregel

Je kopregel is je online visitekaartje. Gebruik relevante zoekwoorden die aansluiten bij je expertise en wat je te bieden hebt. Hiermee vergroot je de kans dat je gevonden wordt door de juiste mensen. Bijvoorbeeld: "Marketingstrateeg gespecialiseerd in digitale strategieën."

De kopregel is binnen LinkedIn op veel plaatsen zichtbaar. Deze is o.a. zichtbaar in de comments, bij de nieuwsbrief, het ‘mijn netwerk’ overzicht. Daarom is o.a. het reageren op andermans berichten zo belangrijk omdat het netwerk van de ander, direct de kopregel, en dus jouw expertise, ziet.

De megafoon achter mijn naam, laat de uitspraak van mijn naam horen. Je naam spreek je zelf in via je instellingen, klik daarvoor op het potloodje. Dat kan overigens alleen via je smartphone en niet via desktop.

 
 

Voordelen:

  • Trekt de aandacht van je doelgroep

  • Verbetert je vindbaarheid in LinkedIn-zoekopdrachten


Stap 4: Voeg Links Toe aan Je Contactgegevens en Bij ‘Uitgelicht’

Geef mensen de mogelijkheid om meer over je werk te ontdekken door relevante links toe te voegen aan je contactgegevens en het uitgelichte gedeelte. Denk aan je website, portfolio, blog of een specifieke projectpagina.

 
 

Het onderdeel Uitgelicht kun je zien als een winkeletalage, het valt op en is direct duidelijk. Voeg hier een link toe naar je website, reviewpagina, inschrijf pagina, artikelen, etc. Een slimme manier om meer website traffic te genereren.

Val op met de juiste zoekwoorden en een sterke headline

Heb je het onderdeel Uitgelicht nog niet, voeg het dan toe via: >Onderdeel Toevoegen >Aanbevolen >Uitgelicht toevoegen.

 

Uitgelicht: de visuele winkeletalage van je profiel

 

Voordelen:

  • Toont je expertise en werkvoorbeelden

  • Maakt je profiel dynamischer en interessanter

  • Goed voor linkbuilding en vindbaarheid in Google

Stap 5: Schrijf Een Aansprekende Samenvatting/Info

Het INFO gedeelte is jouw kans om meer over je expertise te vertellen. Vertel kort wie je bent, wat je doet en waarom je gepassioneerd bent over je vakgebied. Gebruik ook hier relevante zoekwoorden om je zichtbaarheid te vergroten.

Werk met opsommingen en maak het overzichtelijk met alinea’s want mensen scannen eerst de tekst voordat ze het daadwerkelijk te lezen.

Plaats hier nogmaals je contactgegevens. Je mailadres en website zijn op desktop niet klikbaar in dit onderdeel, maar deze zijn wel klikbaar voor de smartphone kijker! Tot wel 90% van de LinkedInners kijkt meerdere malen per dag via de smartphone.

 

Voordelen:

  • Geeft een overzicht van je vaardigheden en ervaring

  • Helpt anderen te begrijpen wat je te bieden hebt

  • Snel bereikbaar via contactgegevens

Stap 6: Voeg Vaardigheden toe aan Je Werkervaring en Info

Laat zien waar je goed in bent door relevante vaardigheden toe te voegen aan zowel je werkervaring als het informatiegedeelte. Verzamel onderschrijvingen van collega's en connecties om je geloofwaardigheid te vergroten.

Onderstaand zie je de afbeelding waar je vaardigheden toevoegt aan het INFO gedeelte. LinkedIn gebruikt deze vaardigheden o.a. om je expertise te koppelen aan Colaboration Articles. Recruiters daarentegen vinden je expertise met name via de vaardigheden. Via deze link lees je meer over LinkedIn Collaborative Articles en hoe ik mijn LinkedIn Top Voice Badge behaalde.

 
 

Voordelen:

  • Versterkt je professionele reputatie

  • Onderschrijvingen tonen sociale proof van je vaardigheden


Stap 7: Zorg Voor Een Uitgebreid Netwerk

Breid je netwerk strategisch uit door te verbinden met mensen in je branche en functiegebied, of die van je doelgroep. Gebruik de zoekfunctie om gericht te zoeken en te filteren op functie, regio, industrie. Kwaliteit gaat boven kwantiteit; connect met mensen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan je netwerk.

Maak indruk met je LinkedIn profielfoto

Onderstaand zie je een voorbeeld om je netwerk uit te bouwen met web developers. Met dit zoekwoord krijg je wereldwijd ongeveer 2.390.000 resultaten. Toets in de zoekbalk het zoekwoord Web Developer, tik op personen, tik op 2e graads, filter vervolgens op gebied (Brabant). Je krijgt nu 1200 resultaten. Je kunt natuurlijk nog dieper filteren via Alle Filters.

De eerste 2 weken zien nieuwe connecties vaker content van jou. Post daarom kwalitatieve content zodat je nieuwe connecties jouw expertise direct leren kennen. Via deze link lees je hoe je met slimme hergebruiktechnieken meer uit je content haalt.

Wil je zelf gevonden worden binnen LinkedIn, zorg ervoor dat je in je content en op je profiel de juiste zoekwoorden verwerkt. Schrijf dus SEO proof, zodat zowel zoekmachines als AI tools jou vinden. Vertrouw niet teveel op hashtags want dat bereik neemt af omdat social media platformen meer inzetten op SEO. Overigens kondigde Instagram dat al in 2021 aan. LinkedIn is dus een beetje laat.

 
 


Voordelen:

  • Vergroot je bereik en zichtbaarheid

  • Biedt kansen voor samenwerking en kennisdeling

Stap 8: zet verschillende contentvormen in

LinkedIn maakt het mogelijk om verschillende contentvormen te plaatsen. Op je profiel zijn deze zichtbaar onder de verschillende tabs. Zie het als een miniwebsite. Wanneer deze tabs allen gevuld zijn, dan verhoog je niet alleen je zichtbaarheid, maar je bezoeker zal op langer op je profiel aanwezig blijven. Bouw aan het vertrouwen en zet verschillende vormen van content in, zoals:

  • Bijdragen

  • Video’s

  • Afbeeldingen

  • Artikelen

  • Nieuwsbrief

  • Evenementen

  • Documenten

 

Verschillende tabs met content, meer vertrouwen, groter bereik

 

Voordelen:

  • Vergroot je bereik en zichtbaarheid

  • Schept vertrouwen bij je profielbezoeker


Stap 9: Maak je profiel visueel

Voeg media toe aan je werkervaring want daarmee maak je je profiel visueler, aantrekkelijker en geloofwaardiger. Afbeeldingen onthouden we duizenden malen beter dan tekst. Media kan bestaan uit afbeeldingen, maar ook uit verschillende linkjes (met afbeelding) naar website of artikelen. Op onderstaande afbeelding zie je hoe dat eruit ziet op het LinkedIn profiel van Private Chef kok Stijn van der Bruggen.

Hoe aantrekkelijker je profiel, hoe langer een bezoeker aanwezig is; bouw aan vertrouwen en bereik je doelgroep.


 
 

Voordelen:

  • Je kunt resultaten, je producten, jezelf, en klanten laten zien

  • Heeft aantrekkingskracht op de kijker, draagt bij aan geloofwaardigheid en vertrouwen

 

 

Optimaliseer nu je LinkedIn-profiel volgens deze 9 stappen en zie hoe je professionele aanwezigheid en netwerk groeien. Met een aantrekkelijk profiel trek je de juiste aandacht, straal je professionaliteit uit, en haal je meer uit je LinkedIn-ervaring.

 

Hulp nodig bij je LinkedIn Marketing? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • LinkedIn Marketing - Training en Advies

  • Spreker op Business Events

 


DOWNLOAD nu DE Checklist GRATIS


MELD JE AAN EN ONTVANG:

  1. Direct toegang tot de gratis checklist Succesvol Op LinkedIn

  2. Praktische LinkedIn & Marketing tips per e-mail

  3. Korting op e-books, trainingen en evenementen

 

Je gegevens zijn veilig, afmelden kan altijd. Lees hier de privacy policy.


Je las een artikel van Social Monday

Interesse in Marketing en LinkedIn advies? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.