LinkedIn Profiel na Overlijden: Behouden of Verwijderen?

 

LinkedIn Herdenkingsaccounts zijn een manier om de digitale erfenis van een overleden persoon te bewaren en hun herinnering levend te houden. Maar is dat wel een goed idee? wat gebeurt er met je LinkedIn-profile nadat je bent overleden. Ik geef je waardevolle tips om te beslissen of je je account moet behouden of juist verwijderen.


Herdenkingsaccounts op LinkedIn

Op LinkedIn kun je een herdenkingsaccount aanvragen voor een overleden lid. Als je gemachtigd bent om namens de overledene op te treden en alle benodigde informatie en documenten hebt, kun je een verzoek indienen om het account te behouden ter nagedachtenis of om het volledig te laten verwijderen.

 
 

 Om een herdenkingsaccount aan te vragen, heb je de volgende informatie nodig:

  • De volledige naam van het lid

  • De URL van het LinkedIn-profiel

  • Jouw relatie tot het lid

  • E-mailadres van het lid

  • Datum van overlijden

  • Een kopie van de overlijdensakte van het lid

  • Juridische documenten die aantonen dat je gemachtigd bent om namens het lid op te treden



Deze juridische documenten kunnen onder andere een verklaring van executele, verklaring van erfrecht, of verklaring van volmacht tot beheer van nalatenschap zijn. Houd er rekening mee dat geboorteaktes, huwelijksakten, rijbewijzen en andere informele documenten niet als geldige juridische documenten worden beschouwd door LinkedIn.

Via deze link vraag je een herdenkingsaccount aan.




Hebben familieleden toegang tot een Herdenkingsaccount op LinkedIn?

Nee, zodra LinkedIn het overlijden van de betreffende persoon heeft bevestigd, wordt de toegang tot het account vergrendeld. Het is tegen het beleid van LinkedIn om personen toestemming te geven om zich aan te melden bij een account dat van iemand anders is.

Via deze link lees je meer over herdenkingsaccounts op LinkedIn.




3 Redenen om je LinkedIn Account te Verwijderen na overlijden

1. Privacy en Gevoeligheid: Sommige nabestaanden kunnen ervoor kiezen om je LinkedIn-account volledig te verwijderen vanwege privacy- en gevoeligheidsoverwegingen. Het behouden van het profiel kan pijnlijke herinneringen oproepen of onbedoeld persoonlijke informatie delen die liever privé blijft.

 

2. Voorkomen van Misbruik: Het behouden van een LinkedIn-account na overlijden kan leiden tot misbruik door kwaadwillende personen. Omdat het account niet langer actief wordt beheerd, kunnen hackers of oplichters proberen het profiel te gebruiken voor frauduleuze doeleinden.

 
 

 

3. Digitale Opruiming MVO: In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker is, is het de moeite waard om ook na te denken over de impact van onze online aanwezigheid. Het verwijderen van je LinkedIn-profiel na overlijden is een verantwoorde keuze, niet alleen vanuit persoonlijk oogpunt, maar ook vanuit het perspectief van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het verminderen van CO2-uitstoot. Hier zijn enkele redenen waarom het verwijderen van je profiel milieubewust is:

Energieverbruik van Servers:

Online platforms zoals LinkedIn maken gebruik van enorme datacenters en servers om de enorme hoeveelheid gegevens te bewaren. Deze servers vereisen aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit om te functioneren en koel te blijven. Het constant in stand houden van inactieve profielen, inclusief herdenkingsaccounts, leidt tot een continu energieverbruik, wat uiteindelijk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde.

Gegevensopslag en Digital Footprint:

Elk online profiel, inclusief herdenkingsaccounts, draagt bij aan de digitale voetafdruk van een persoon. Hoe meer gegevens er worden bewaard, hoe groter de behoefte aan opslagruimte en servercapaciteit. Het verwijderen van inactieve accounts kan de totale digitale belasting verminderen en bijdragen aan een duurzamere digitale wereld.

Bewust Online Gedrag:

Het bewust verwijderen van inactieve LinkedIn-profielen is een stap in de richting van bewust online gedrag en verantwoord gebruik van digitale middelen. Het kan een bescheiden maar zinvolle bijdrage zijn aan het verminderen van de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met onze aanwezigheid op internet.

 

Via deze link lees je hoe je je LinkedIn account verwijderd.



linkedin account verwijderen na overlijden: beter voor het milieu



Hoewel het behouden van een herdenkingsaccount een manier is om de herinnering aan een dierbare levend te houden, vergroot het ook de ecologische impact. In plaats van inactieve profielen te laten bestaan, kunnen we bijdragen aan een duurzamere digitale wereld door bewust te kiezen om deze accounts te verwijderen wanneer ze niet langer nodig zijn.

Door kleine veranderingen aan te brengen in ons online gedrag, hebben we samen een positieve impact op het milieu en zetten daarmee een stap naar een meer verantwoord gebruik van de digitale wereld.



3 Redenen om je LinkedIn Account te Behouden

1. Levende Herinnering: Een herdenkingsaccount op LinkedIn kan dienen als een levende herinnering aan jou. Het biedt vrienden, familie en professionele connecties de mogelijkheid om herinneringen op te halen, berichten te delen en eerbetuigingen te schrijven.

 

2. Professionele Erfenis: Als je actief was op LinkedIn en professioneel relevante inhoud postte, kan het behouden van je account dienen als een waardevolle bron van informatie voor collega's of anderen in de branche. Bijvoorbeeld de inhoudelijke artikelen of nieuwsbrieven die je op LinkedIn schreef. Jouw werk en prestaties blijvend erkend en gewaardeerd. Via deze link lees je bijvoorbeeld de nieuwsbrieven die ik schrijf op LinkedIn.

 

3. Behoud van Contacten: Een herdenkingsaccount kan ook belangrijk zijn voor het behouden van je professionele connecties. Dit kan waardevol zijn voor zakelijke transacties van je collega’s, het herinneren van samenwerkingen of zelfs om toekomstige generaties te laten zien welke connecties je had.

 
 



Voorbereiden op je eigen overlijden

Hoewel het niet prettig is om na te denken over je eigen overlijden, is het belangrijk om voorbereid te zijn op de mogelijkheid. Hier zijn 3 tips om vooruit te denken met betrekking tot je eigen LinkedIn-profiel:

 

1. Digitale Wachtwoordenkluis: Bewaar al je digitale wachtwoorden en inloggegevens op een veilige plek en deel deze informatie met een vertrouwd persoon, zoals een familielid of goede vriend. Zo kan iemand die gemachtigd is namens jou optreden, toegang krijgen tot je LinkedIn-account en je bedrijfspagina, na je overlijden.

 

2. Instructies voor Nabestaanden: Schrijf duidelijke instructies voor je nabestaanden over wat je wilt dat er met je LinkedIn-profiel gebeurt na je overlijden. Geef aan of je het account wilt behouden als herdenkingsaccount of volledig wilt laten verwijderen.

 

3. Digitale Executeur: Overweeg om een digitale executeur aan te stellen in je testament. Deze persoon zal verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van je digitale nalatenschap, inclusief je LinkedIn-account, volgens jouw wensen.

Beheer je digitale erfenis: Geef instructies voor je LinkedIn-profiel na overlijden

 

Bedrijfspagina Gekoppeld aan je Persoonlijk Profiel

Als je een bedrijfspagina op LinkedIn hebt die gekoppeld is aan je persoonlijke profiel, omdat je bijvoorbeeld ZZP'er bent, dan zijn er specifieke stappen die je nabestaanden moeten nemen:

 

Informeer LinkedIn: Meld het overlijden bij LinkedIn en vraag evt. om de bedrijfspagina te ontkoppelen van het persoonlijke profiel.

Overweging of Overdracht: Denk na of de bedrijfspagina moet worden voortgezet met een nieuwe beheerder of dat de pagina moet worden beëindigd als de activiteit niet langer relevant is.

 

Het beheren van digitale erfenissen is een belangrijk onderdeel van ons moderne leven. Met een zorgvuldige planning kun je ervoor zorgen dat je digitale nalatenschap wordt bewaard of verwijderd.

 

Hulp nodig bij je LinkedIn Marketing? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • LinkedIn Marketing - Training en Advies

  • Spreker op Business Events

 


DOWNLOAD nu DE GRATIS CHECKLIST


MELD JE AAN EN ONTVANG:

  1. Direct toegang tot de gratis checklist Succesvol Op LinkedIn

  2. Praktische LinkedIn & Marketing tips per e-mail

  3. Korting op e-books, trainingen en evenementen

 

Je gegevens zijn veilig, afmelden kan altijd. Lees hier de privacy policy.


Je las een artikel van Social Monday

Interesse in Marketing en LinkedIn advies? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.