Instagram Reels, hoe werkt het en hoe zet je het in?

 

Instagram Reels is de catchy video functie binnen het social media platform Instagram. Met Reels (de tegenhanger van TikTok) maak je korte, pakkende, entertainende (of informerende) video’s. Je video duurt 15, 30 of 60 seconden en kan uit meerdere fragmenten bestaan die samen 1 clip vormen. De clips zijn vrolijk, creatief, snel, en dat is precies wat het in combinatie met de muziek (van artiesten wereldwijd) zo interessant maakt om naar te kijken en in te zetten voor je business. Maar let op: Reels video’s zijn creatief en niet saai.

social+monday+mieke+langenhuizen+social+media+trainingen+linkedin+instagram+facebook+1.jpg

Hoe maak je een Instagram Reels video?

Om een Reels video te maken, open je de Instagram App en tik je links bovenin op je story-functie, of rechts bovenin op het plus icoontje. Vervolgens krijg je onderin je scherm de mogelijkheid  tot: Live – Verhaal – Reels.
Tik op Reels en je bent in het scherm waar de Reels functies staan om je video te maken.
Helemaal links onderin zie je de toegang tot je fotogalerij en rechts onderin zie je de functie om je camerapositie te wisselen.

(Heb je nog geen Instagramaccount, via deze link lees je hoe je een Instagramaccount aanmaakt.)

 
Start via dit icoontje of…

Start via dit icoontje of…

…start via dit icoontje met je Reels video.

…start via dit icoontje met je Reels video.

 

 
De startknop om een Reels video te maken.

De startknop om een Reels video te maken.

 

Welke functies zijn er op dit moment voor Reels?

Op dit moment zijn er de basis functies om een Reels video te maken. Niet ieder account heeft de muziek functie, de audioknop. Heb je de muziekknop wel, dan zien de mogelijkheden er als volgt uit:

  • duur (15, 30 of 60sec.)

  • audio (muziek)

  • snelheid

  • effecten

  • timer

  • uitlijnen

Hoe werken de functies binnen Reels?

Heb je Reels geopend, dan werken de functies redelijk makkelijk om te begrijpen. Met de muziekknop kies je welk lied je gebruikt, je kiest zelf welk gedeelte van het liedje je 15 seconden laat horen.
De snelheidstoets, hiermee vertraag of versnel je je opnames. Zie het als een hyperlaps of als een slomo.

 
De functieknoppen in Reels, waaronder de muziekbutton.

De functieknoppen in Reels, waaronder de muziekbutton.

 

De effecttoets heeft allerlei leuke catchy mogelijkheden, waaronder een greenscreen. Met de greenscreen plaats je bijvoorbeeld een foto uit je fotogalerij als achtergrond en vervolgens neem je de video met jezelf als voorgrond op. Een foto op de achtergrond voeg je toe via ‘Media toevoegen’, wat vanzelf op je scherm verschijnt als je de greenscreen filter opent. Met de greenscreen is echt enorm veel mogelijk.

De timerknop gebruik je om je video met meerdere fragmenten te maken. Wanneer je een timer instelt, telt deze af tot de opname start. Na de opname kort je het fragment evt. in. Links naast de opnameknop verschijnt je opname, tik daarop en vervolgens kort je met het balkje onderin zowel aan het begin als aan het eind de video in (schuivend met je vingers). Met de prullenbak verwijder je het fragment.

De uitlijnen knop, hiermee stel jij voor je volgende fragment exact dezelfde positie in (bijvoorbeeld van je voeten), ten opzichte van je voorgaande fragment. Denk aan een schoenenwissel steeds vanuit dezelfde positie, hiermee creëer jij een illusie. Erg leuk als je sneakers verkoopt.

 
Werken met effecten in Reels, de Green Screen.

Werken met effecten in Reels, de Green Screen.

 

Waarom heb ik nog geen muziek op Reels?

Wanneer je nog geen muziek op Reels hebt, dan komt dat omdat Instagram nieuwe functies altijd gefaseerd uitrolt. Heb dus even geduld. Wel is het bij sommige accounts mogelijk om (tijdelijk) van bedrijfspagina naar makersaccount (creators) te switchen, en vervolgens (na enkele dagen) de muziekfunctie gebruiken. Instagram moet officieel toestemming hebben van muzieklabels om muziek van artiesten te mogen gebruiken. Instagram moet namelijk een ‘afdracht’ doen aan BMI e/o Buma Stemra voor het gebruik van muziek, zodat muzikanten en producers eerlijk hun geld krijgen waar ze recht op hebben.

De muziekfunctie wordt langzaam uitgerold voor Reels

TikTok (een vergelijkbare app) lapte auteursrechten enigszins aan haar laars, wat ik in een gesprek met Buma Stemra hierover had, begin 2020. Dit was voor mij één van de reden waarom ik TikTok al vrij snel vaarwel zei. Daarnaast is mijn zoon muziekproducer en wil ik sowieso niet meedoen aan ‘ongeoorloofd gebruik van muziekstukken’.

Update, op 3 november 2020 heeft TikTok eindelijk een deal gesloten met Sony Music Entertainment voor toegang tot de muziekgalerij van Sony-artiesten.

Kun je nog niet in je muziekgalerij van Reels, dan is er nog een andere manier om muziek binnen Reels te gebruiken. Ga op een Reel video staan van anderen, onderin het beeldscherm zie je welke muziek er speelt. De audiotekst zie je in beweging, tik hierop. Vervolgens kom je in het scherm van dit muziekstuk en zie je een overzicht van alle Reels video’s die dit muziekstuk gebruiken. Klik nu onderin op ‘Audio Gebruiken’, en maak vanaf hier verder je video in Reels.

 
Deze Reel video van @eliottbrown_ is ook leuk!

Deze Reel video van @eliottbrown_ is ook leuk!

Muziek opslaan vanuit andere Reels video’s.

Muziek opslaan vanuit andere Reels video’s.

 

Wat maakt Reels zo extra bijzonder?

Wat Reels extra bijzonder maakt, is de vrolijkheid en de muziek. Muziek van artiesten wereldwijd! Er is veel meer ruimte voor positiviteit, wat dus logisch een positief effect heeft op gebruikers. Van dansen en muziek worden zowel gebruikers als kijkers vrolijk en opgewekt. Reels is dus een functie binnen de app die je niet in stilte kijkt, zet je geluid aan of doe je ‘oortjes’ in.

Instagram Reels video’s kijk je met het geluid aan

Plaats je alleen dansvideo’s op Reels?

Je plaatst zeker niet alleen dansvideo’s op Reels. Instructievideo’s met snelle tips doen het ook enorm goed! Ben je bijvoorbeeld kapper, dan kun je geweldige Reels video’s maken met praktische snelle tips. Of wat dacht je van een mooie vóór en na video, of een deel van het proces? Extra catchy is het wanneer je het op de maat van de muziek doet.

Waar kijk ik Reels video’s?

Reels video’s tref je o.a. aan op de explorepage, de ontdekkingspagina. Wanneer je de Instagram app opent, dan zie je onderin je takenbalk het icoontje van een loep staan, tik hierop. Nu ben je op de explorepage en zie je dat de Reels video’s zijn voorzien van een Reels icoontje. Tik op een Reels video, en vervolgens scrol je door heel veel Reels video’s.

 
Reels video weergave op de explorepage.

Reels video weergave op de explorepage.

 

Er is ook een speciale Reels tijdlijn. Onderin je scherm in het midden tref je dan het Reels icoontje aan, tik daar op en je komt in de tijdlijn van alle Reels video’s.

 
Instagram reels hoe werkt het door social monday mieke langenhuizen social media trainingen en spreker.png.jpg
 

Waar staan mijn Reels video’s?

Jouw gemaakte Reels video’s tref je aan op je Instagramaccount onder het Reelsicoontje. Op accounts van anderen zie je dus ook snel hun Reels video’s. Ga bijvoorbeeld naar het Instagram account van joshua_griffen en check zijn Reels video’s waarin hij laat zien hoe hij zijn indrukwekkende foto’s maakt. Kijk ook naar mommy.and.c hoe zij haar Reels video’s met haar dochtertje maakt, erg grappig en interessant voor kledingmerken om mee samen te werken. Reels video’s van FC Barcelona zijn interessant, en kijk naar de Reels video’s van mariano_razo, deze zijn enorm creatief! Ook Zalando, zet Reels video’s creatief in! Heb jij een een kledingshop, een schoenen- of sieradenshop dan kun je dit natuurlijk ook heel goed met je eigen medewerkers creatief insteken. Mensen kijken graag naar andere mensen, maak daar gebruik van.

De getallen onderin geven per video aan, hoe vaak jouw video is afgespeeld op Instagram. In mijn geval was dat na 2 dagen, al meer dan 10.000 keer voor de middelste video! In het begin boost Instagram jouw Reels video’s zodat je het nóg vaker inzet. Daarna zie je dat het bereik iets zakt en wellicht terug komt op een ‘meer gangbare’ hoeveelheid weergaves.

 
Onder dit icoontje staan al jouw Reels video’s.

Onder dit icoontje staan al jouw Reels video’s.

 

Mijn Instagram Reels video’s tref je via deze link op mijn Social Monday Instagram account. In deze Reels video’s deel ik nog meer tips met je.


Is Instagram Reels een copycat van TikTok en is het veilig?

Ik vind Instagram Reels niet een rechtstreekse copycat van TikTok, omdat TikTok is ontstaan uit een samenvoeging van allerlei andere apps, dus tja, what’s in a name. Eén van de voorgangers van TikTok was Musically, dus wie kopieert nu wie….

Er is enorm veel gedoe rond de privacyregels van TikTok. Zowel Nederlands als Amerikaans onderzoek wijst uit dat TikTok geen veilige app is en zelfs discrimineert! Het bewaart onnodig veel gegevens van gebruikers en schend de privacy rechten keer op keer, zelfs wanneer je uit de app bent. Persoonlijk vind ik TikTok daardoor een bedreiging voor gebruikers én voor onze economie. China is geen democratie, de Chinese overheid kan te allen tijden persoonsgegevens opeisen bij bedrijven.

Meer landen verbieden daarom de app TikTok, ook Trump neemt maatregelen. Instagram Reels is wat dat betreft, misschien ook wel een beetje geboren uit nood… Instagram moet zich aan de GDPR en privacyregels houden, hier staan fikse boetes op bij overtreding.

In september 2020 worden hierdoor de Amerikaanse activiteiten van TikTok waarschijnlijk ondergebracht bij het Amerikaanse bedrijf, Oracle.

Via deze link bekijk je een NOS video naar het onderzoek dat i.s.m. Nederlandse ethische hackers is gedaan (kijk straks écht even deze video). Mijn advies, ben voorzichtig met app’s uit landen die geen democratie zijn!


Instagram Reels is er voor alle leeftijden


Is Instagram Reels alleen voor jongeren?

Instagram Reels is zeker niet alleen voor jongeren. Inmiddels zijn alle leeftijden op Instagram vertegenwoordigd. En ook op Reels vinden al deze leeftijden hun weg. Of je nu als doelgroep 20+, 40+, 50+, of 80+ hebt, voor iedere leeftijd is er een bereik en voor iedere leeftijd is er een doelgroep met interesses.


Komen er nog meer functies binnen Instagram Reels?

Ja, er komen nog meer functies binnen Instagram Reels. Via deze link lees je dat Instagram flink inzet op video en haar algoritme wijzigt. Instagram rolt Reels in meerdere landen uit en Instagram maakt Reels tot een succes. Ik heb van gebruikers gelezen dat zij het erg prettig vinden om zoveel mogelijk binnen de Instagram app te blijven en dat is vervolgens weer gunstig voor Instagram (hallo advertentieverkoop, laat de kassa maar rinkelen…).

NB: Reels video’s zijn verticaal omdat je Reels mobiel bekijkt. Met verticaal beeld maak je optimaal gebruik van het scherm en creëer je de meeste impact, full screen!

Maar, start je met Reels, zorg ervoor dat je eerst een professioneel Instagram profiel hebt! Een professioneel Instagram profiel is het fundament voor zakelijk succes.

 

Social Monday Mieke Langenhuizen

Je las een blog van Social Monday

Interesse in een social media training? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.


Social Monday geeft social media trainingen aan bedrijven, ondernemers en iedereen die zakelijk actief is op social media. De trainingen van Social Monday zijn zowel online als offline. Pas wanneer je de achterliggende gedachte van social media echt begrijpt, zet je het zakelijk succesvol in.