ChatGPT wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

 

ChatGPT is een chatbot die gebruik maakt van artificial intelligence (AI) en Natural Language Processing (NLP). Het helpt met allerlei opdrachten, van het beantwoorden van vragen tot het schrijven van (LinkedIn) content. In dit artikel geef ik antwoord op de veelgestelde vragen en leg ik je stap voor stap uit hoe je start met ChatGPT en vervolgens het maximale eruit haalt.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een slim programma dat is ontwikkeld door OpenAI. Het heeft geleerd van heel veel teksten en kan nu met jou praten. Het begrijpt wat je zegt en geeft antwoorden die bij je vraag passen. Het werkt met behulp van slimme technologieën die het mogelijk maken om te converseren als een mens. De gratis versie geeft je toegang tot en met het internet van 2021. De betaalde versie geeft toegang tot het complete internet en meer opties. In dit artikel bespreek ik de gratis versie.

De voordelen van ChatGPT: Ontdek hoe deze slimme kunstmatige intelligentie jou helpt

Waar kan ik ChatGPT voor gebruiken?

Met ChatGPT kun je ongelooflijk veel doen! Je gebruikt het om vragen te stellen over elk onderwerp dat je maar kunt bedenken. Als je hulp nodig hebt bij het schrijven van een LinkedIn artikel, kan ChatGPT je ideeën geven. Als je een recept nodig hebt, kan ChatGPT je helpen met suggesties. Het opstellen van een planning, een tijdsschema, een (LinkedIn) strategie, vertalingen, alles is mogelijk. Het is een handig hulpmiddel, een assistent voor allerlei situaties.

Werkt ChatGPT altijd goed?

Nee, ChatGPT geeft soms een fout antwoord, zegt iets dat niet helemaal klopt of geeft antwoorden die biased zijn. Het is belangrijk om kritisch te blijven en de antwoorden te controleren. Als je merkt dat het niet klopt, probeer je vraag anders te stellen of meer informatie te geven, zodat ChatGPT je beter begrijpt. Geef geen vertrouwelijke informatie want die data kan opgeslagen worden. Check daarvoor je instellingen.

 
 

Hoe gebruik ik ChatGPT?

Het gebruik van ChatGPT is heel eenvoudig! Ga naar de ChatGPT-website of open de app en begin met typen. Stel je vraag of begin gewoon een gesprek. ChatGPT zal je antwoorden en met je praten alsof het een echt persoon is. Het is alsof je een chatgesprek hebt met een slimme vriend. Verderop in dit artikel ga ik met screenshots stap voor stap er dieper op in.

Hoe wordt ChatGPT in de toekomst beter?

De ontwikkelaars achter ChatGPT werken constant aan verbeteringen. Ze luisteren naar feedback van gebruikers en proberen de fouten te verminderen. In de toekomst zal ChatGPT nog slimmer zijn, betere antwoorden geven en meer toepassingen krijgen. Geef dus feedback aan het systeem, daarmee ‘help’ je ChatGPT. Toen ik in 2022 toegang kreeg tot ChatGPT, heb ik het direct ingezet als mijn assistent.

Het gebruik van ChatGPT: Tips en tricks om het meeste uit deze tool te halen

Wil je weten hoe je ChatGPT gebruikt? Volg dit eenvoudige stappenplan:

Stap 1: Start de Conversatie

Ga naar de ChatGPT-website of open de app, maak een gratis account aan en begin met typen.

Stel je vraag of begin een gesprek in het tekstvak, tik daarna op enter of op het vliegertje. Test dat eerst even uit zodat je je eerste stappen zet. Vervolgens starten we met het echte werk.

 

Start hier met het geven van je prompt (opdracht)

 

Stap 2: Geef een concrete opdracht oftewel prompt

Denk vooraf goed na wat je wilt bereiken, geef duidelijke opdrachten (Prompt) want als je die niet geeft, is de output van minder kwaliteit. Als voorbeeld geven we ChatGPT de opdracht om een websiteartikel te schrijven voor onze doelgroep (benoem deze doelgroep, bijvoorbeeld je LinkedIn lezers). Leg aan ChatGPT uit waar het artikel aan moet voldoen.

Geef in je opdracht aan in welke tone of voice het geschreven moet worden zakelijk, emotioneel, grappig, etc. of bijvoorbeeld in Jip en Janneke taal (ChatGPT weet wat Jip en Janneke taal is). Ook kun je vooraf je eigen schrijfstijl invoeren en ChatGPT de opdracht geven om in die tone of voice te schrijven.

Ontdek de veelzijdigheid van ChatGPT: Toepassingen en functies in de praktijk

 

Vervolgens geef je aan wat je met het artikel wilt bereiken, bijvoorbeeld informeren, overtuigen, of inspireren etc.  Geef aan uit hoeveel woorden het artikel moet bestaan en dat je een pakkende titel (in H1) wilt, en tussentitels (in H2). Geef aan welke SEO zoekwoorden je in het artikel verwerkt wilt hebben.

Vraag vooraf aan ChatGPT welke zoekwoorden interessant zijn voor je doelgroep, bijvoorbeeld qua zoekvolume en zoekintentie.

Stap 3: Ontvang het Antwoord

Wacht even geduldig terwijl ChatGPT jouw vraag analyseert en een antwoord genereert. Ondertussen kun je evt. iets anders gaan doen, maar let op, het systeem is razendsnel. ChatGPT put uit een enorme hoeveelheid internetinformatie om je een zo goed mogelijk antwoord te geven. Stopt ChatGPT tussentijds, klik dan op de knop ‘continue generating’. Krijg je antwoord in het Engels, vraag dan expliciet om te antwoorden in het Nederlands.

Stap 4: Controleer en Stel Bij

Lees het antwoord dat ChatGPT geeft zorgvuldig door. Controleer of het logisch en behulpzaam is. Soms kan ChatGPT fouten maken of iets zeggen dat niet klopt, ook kan het bias en vooroordelen bevatten, ondanks dat het taalmodel getraind is om genderneutraal te schrijven. ChatGPT is dus geen HIJ of ZIJ, maar een HET. (Zie 1e screenshot bij dit artikel)

Daarnaast moet je bij het schrijven van een artikel wel kennis hebben over het onderwerp, want anders weet je niet of de informatie juist is. Klopt er iets niet, formuleer je vraag anders of geef meer informatie.

 

ChatGPT hack: reproduceer voor maximaal resultaat, podcastscripts, tabellen, polls

 

Stap 5: hergebruik je tekst

ChatGPT heeft nu een LinkedIn artikel voor je geschreven. Helaas stoppen de meeste mensen hier, maar ik leer je wat er nog meer kan, blijf in dezelfde chat. Geef nu aan ChatGPT de opdracht om van het artikel meer content te maken, bijvoorbeeld:

  • een social media bericht

  • een e-mail

  • een videoscript

  • een korte samenvatting

  • twee polls

  • een podcastscript

  • 3 quotes

  • een tabel, etc.  

Met deze extra stap haal je het maximale uit 1 onderwerp, je bespaart enorm veel tijd, hergebruik je tekst, dat werkt fantastisch!

De tekst opslaan doe je via het icoontje bij het artikel (naast de duimpjes), plaats daarna met Ctrl-V de tekst in Word en sla je artikel op. Je kunt de tekst ook kopiëren en plakken, maar dan kopieer je de grijze opmaak mee.

Artikel omgezet in podcast script

Artikel omgezet in een tabel

Tot slot, hou de ontwikkelingen goed in de gaten. Toen ik in 2019 in USA was op een groot congres, werd er al gesproken over deze revolutionaire ontwikkeling. Destijds was er niemand in mijn omgeving die mijn waarschuwing m.b.t. deze enorme industriële revolutie serieus nam. Nu spreken ondernemers mij erop aan met de vraag ‘wat is de impact voor mijn bedrijf en hoe passen we ons business model aan’.


Hulp nodig bij je LinkedIn Marketing? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • LinkedIn Marketing - Training en Advies

  • Spreker op Business Events

 


DOWNLOAD nu DE GRATIS CHECKLIST


MELD JE AAN EN ONTVANG:

  1. Direct toegang tot de gratis checklist Succesvol Op LinkedIn

  2. Praktische LinkedIn & Marketing tips per e-mail

  3. Korting op e-books, trainingen en evenementen

 

Je gegevens zijn veilig, afmelden kan altijd. Lees hier de privacy policy.


Je las een artikel van Social Monday

Interesse in Marketing en LinkedIn advies? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.