Sprekers over AI, algoritmes en kunstmatige intelligentie

 

In de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) zien we op business events helaas nog te vaak een eenzijdig beeld op de podia: een overkill aan mannelijke sprekers. Vaak zit er meer diversiteit in de catering dan in de keynote sprekers. In dit artikel een lijst met méér dan 25 vrouwelijke AI specialisten/sprekers.

Afbreuk aan geloofwaardigheid

Deze tunnelvisie doet niet alleen afbreuk aan de geloofwaardigheid van business evenementen, maar schept ook een sfeer van ‘Old Boys Network’. Hoog tijd om af te rekenen met smoezen die je regelmatig op LinkedIn voorbij ziet komen. In dit artikel tref je verderop een lijst met méér dan 25 vrouwelijke AI specialisten! Nooit meer een excuus dat je geen vrouwelijke AI sprekers kent of kunt vinden.

 
 

Top 5 Onzin Excuses Waarom Er Geen Vrouwelijke AI Sprekers zijn:

  1. "We konden geen geschikte vrouwelijke spreker vinden" Een bekende smoes om te verbloemen dat er gewoonweg niet goed gezocht is. Zoek je via LinkedIn, dan vind je binnen 2 kliks vrouwelijke AI sprekers, en nu dus ook in dit artikel.

  2. "Ze melden zich niet aan" Een veelgehoord excuus, maar wanneer je doorvraagt blijkt veelal dat vrouwelijke AI sprekers niet eens gevraagd zijn, en mannelijke sprekers wel (je kiest wat op je lijkt). Vriendje van een vriendje, je kent het wel…

  3. "Ze hebben niet genoeg ervaring" Een excuus dat gebaseerd is op vooroordelen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen vaak meer onderwijs volgen dan mannen en dezelfde hoeveelheid of zelfs meer ervaring hebben.

  4. "We hebben al een vrouwelijke spreker" Het zogenaamde 'tokenisme'. Het toevoegen van één vrouwelijke spreker maakt een evenement niet automatisch inclusief. Echte inclusiviteit vereist dat vrouwen op verschillende niveaus en in verschillende rollen betrokken moeten worden.

  5. “De dagvoorzitter is een vrouw”…..

 
 

Biased AI bevestigd op het podium

AI is biased en discrimineert, en wanneer er alleen mannelijke AI sprekers op het podium staan, dan bevestig je dus juist die bias! Het is gewoonweg bizar, wanneer organisaties van events dat niet willen inzien, of geïrriteerd raken zodra je er iets van zegt. Onderzoek wijst uit dat AI-systemen vooroordelen bevatten die leiden tot discriminatie en ongelijkheid. Eén van de grootste voorbeelden hiervan is De Toeslagen Affaire.

Een divers panel van sprekers, helpt bij het aanpakken van biases. Vrouwelijke AI-sprekers brengen niet alleen expertise, maar ook een andere kijk op de uitdagingen en kansen binnen AI. Divers samengestelde AI-teams zijn beter in staat om bias bij de ontwikkeling van algoritmes en AI toepassingen te voorkomen.


De NL AI Coalitie neemt verantwoordelijkheid ten aanzien van het biasprobleem dat AI heeft. Ze nemen hierop het voortouw en zetten zowel nationaal als in Europees verband in op versterking van de samenwerking om mensgerichte en niet-discriminerende AI toepassingen te ontwikkelen. Via deze link lees je over het bias probleem dat AI heeft en wat je eraan kunt doen.


Wat kun je als mannelijke spreker doen?

Wees als mannelijke spreker kritisch; wil ik überhaupt op een podium staan met alleen maar mannelijke sprekers? Wil ik daarmee bewust bijdragen aan het versterken van bias en discriminatie? Wil ik daarmee bijdragen aan de masculiene setting?

Vraag vooraf wie er spreken en druk de organisatie op het hart dat je alleen spreekt wanneer er een goed evenwicht is in de diversiteit van de sprekers (vrouw, man, X), en waarom dat van belang is.

Het is niet alleen een investering in inclusie, maar ook in de geloofwaardigheid en prestaties van jouw sprekersklus, je evenementen en de organisatie. Juist mannen moeten zich uitspreken en actie ondernemen. Veel mannen ervaren vrouwenemancipatie als gezichtsverlies dat angst oproept en spreken zich niet uit…

 
 

Wat kun je als organisatie doen?

Neem als organisatie je verantwoordelijkheid. Ben duidelijk in je communicatie dat je je realiseert dat AI biased is en dat wilt doorbreken. Geef aan dat je er doelbewust voor kiest om een goede v/m/x  als keynote spreker te contracteren (ongeacht of dat nu een marketing- sales-, of techevent is).

Let op dat je niet in de val trapt dat je alleen de deelsessies voorziet van een gelijkwaardige mix. Trap ook niet in de val om de dagvoorzitter mee te tellen, want ook dat is een veelgehoord excuus: ‘onze dagvoorzitter is een vrouw’.

Maak gebruik van de namen die onderin dit artikel staan en sla deze op, geef het door aan de afdeling Marketing, Events, Communicatie, Sales, of aan wie dan ook die betrokken is bij de organisatie van het event.

Zet de LinkedIn zoekfunctie in. LinkedIn is een zoekmachine, en met de juiste zoekwoorden vind je met gemak AI specialisten. De namen van de AI specialisten in dit artikel zijn allen te vinden op LinkedIn (klik op hun naam).

 
 


Vrouwelijke sprekers over AI, algoritmes, kunstmatige intelligentie

Vrouwelijke experts op het gebied van generatieve AI, algoritmes, kunstmatige intelligentie, etc. Werkzaam en/of wonend in Nederland, inclusief een link naar hun LinkedIn profiel zodat je rechtstreeks contact kunt opnemen:

In januari 2024 verscheen de Overheidsbrede Visie Generative AI. Voor iedereen die al werkt met of wil werken met AI, is dit een must read. Via deze link lees je de Visie Generatieve AI van de overheid .

 

Hulp nodig bij je LinkedIn Marketing? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  • LinkedIn Marketing - Training en Advies

  • Spreker op Business Events

 


DOWNLOAD nu DE GRATIS CHECKLIST


MELD JE AAN EN ONTVANG:

  1. Direct toegang tot de gratis checklist Succesvol Op LinkedIn

  2. Praktische LinkedIn & Marketing tips per e-mail

  3. Korting op e-books, trainingen en evenementen

 

Je gegevens zijn veilig, afmelden kan altijd. Lees hier de privacy policy.


Je las een artikel van Social Monday

Interesse in Marketing en LinkedIn advies? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.