Zakelijk vloggen met je smartphone: 5 tips voor beginners

 

Wil je starten met zakelijk vloggen of zakelijke video’s voor je social media kanalen, dan lijkt dit moeilijk, maar dat is het niet. Wat je nodig hebt is een dosis lef en energie! Wat ga je zeggen, wat is je boodschap en wat wil je graag dat de kijker onthoudt? Vervolgens heb je de technische aspecten, licht, geluid. Gelukkig is er enorm veel mogelijk met je smartphone.

Social media trainingen Instagram vraag het gratis e-book aan. In dit ebook staat hoe je social media goed inzet voor je bedrijf en hier meer omzet uithaalt. De social media trainingen worden gegeven in de regio Uden, Oss, 's-Hertogenbosch en Eindho…

Tip 1: Geluid

Goed geluid is enorm belangrijk om verstaanbaar te zijn voor de kijker. Sluit een microfoontje aan op je smartphone, zo ben je goed verstaanbaar. Let op dat je niet te veel omgevingsgeluiden hebt van treinen, auto’s of kinderen. Een ruimte die galmt is niet prettig voor de luisteraars, kijk daar vooraf goed naar en test het eerst. Het merendeel van de mensen kijkt mobiel, ben daar bewust van. Een dasspeldmicrofoon zoals de Rode Smartlav + of de Lavalier Saramonic SR-LMX1+ zijn prettig om mee te werken. Deze microfoontjes zijn compact, makkelijk mee te nemen en voorzien van windkapje.

gebruik een microfoon zodat je goed verstaanbaar bent


Tips voor zakelijk vloggen:

Tip 2: Licht

Film bij daglicht, dat kijkt het prettigst. Je kunt ervoor kiezen om in de buitenlucht de opnames te maken, of in de buurt van een raam waar daglicht binnen valt. Test ook hier weer vooraf hoe het er op video uitziet, maak een proefopname. Je video is veel sneller klaar bij het juiste licht, dan wanneer je achteraf nog met filters moet werken.

goed daglicht zorgt voor natuurlijke belichting

Zorg ervoor dat het licht goed op je gezicht valt, maar let op dat je bij volle zon niet overbelicht raakt. IPhones hebben een lock systeem om belichting vast te zetten. Plaats je vinger vast op het scherm tot je een geel kader ziet (AE/AF-vergrendeling). Wanneer je alleen gedeeltelijk wilt belichten dan doe je dat door 1 x op je scherm te tikken. Er verschijnt nu een zonnetje, dat zonnetje kun je vervolgens weer met je vinger schuiven voor meer/minder licht.


Tip 3: De camera van je smartphone

Kijk in de camera en niet op het scherm waar je jezelf ziet. Wanneer je recht in de camera kijkt, richt je je rechtstreeks tot je kijker en maak je echt contact. Plak eventueel het scherm af met een kattebel, zodat je niet steeds naar jezelf kijkt, maar in de camera kijkt.

Tip 4: gebruik een statief

Ik raad je aan om een statief te gebruiken omdat stilstaand beeld prettiger kijkt dan bibberend beeld. Ik maak o.a. gebruik van de Benro BK 10. Een driepoot statief waarmee je je smartphone zowel verticaal als horizontaal plaatst. De Benro BK 10 is tevens te gebruiken als selfiestick en heel handig is de afstandsbediening op bluetooth. Met deze afstandsbediening kun je net wat creatiever je video maken, ook handig voor foto’s op afstand.
Ga in je video’s altijd voor echt, mensen doen zaken met mensen, en zo leert de kijker jou en jouw bedrijf het beste kennen.

met een statief heb je stabieler beeld


Tip 5: Handige app’s voor het bewerken van video

App’s voor het creëren en bewerken van video zijn er in overvloed. Kijk in de App Store of Google Play Store en typ in de zoekbalk ‘videobewerking’. Vervolgens zie je enorm veel keus, zowel gratis als betaald. Enkele suggesties om mee te werken zijn:

  • I-Movie

  • Quick

  • Adobe Première Rush

  • Splice


 
Checklist Social Media door Mieke Langenhuizen van Social Monday Trainingen.png
 

MELD JE NU AAN VOOR MIJN SOCIAL MEDIA TIPS EN ONTVANG:

  1. Direct toegang tot de gratis Social Media Checklist

  2. Belangrijke en praktische Social Media tips per e-mail

  3. Korting op e-books, trainingen en evenementen

(…check snel wat je wel en vooral NIET moet doen op social media…)

Je gegevens zijn veilig, afmelden kan altijd. Lees hier de Privacy Policy.


Social Monday Mieke Langenhuizen

Je las een blog van Social Monday

Interesse in een social media training? Neem contact op voor de mogelijkheden en stuur een mail naar info@socialmonday.nl.